Bevezetés Elérhetőség Foglalás Szállás Tátra Képtár Árjegyzék Közlekedés
A környék látnivalói

Ø (5km) AquaCity ( www.aquacity.sk ) termálvizes vízi világot kínál önnek, többféle szaunával, masszázzsal, medencékkel és csúszdákkal.

Ø (7km) A Tátra hegyvonulat, Szlovák paradicsom, Pieniny: rengeteg hegyi turista útvonal és látnivaló, amelyek kitöltik a szabadidejét.

Ø (1km) Próbálja ki a golfot is - 23 lyukú golfpálya csak 1 km távolságban.

Ø (2-5km) A közvetlen közelben található tekepálya, mozi, teniszpálya, jégpálya, horgászati lehetőségek, lovaglási lehetőségek, hegymászófal…

Ø (5km) A közeli Poprádon vásárlási lehetőségek: TESCO, Hypernova, MAX, Lidl, Kaufland

Ø (6km) Széles választási lehetőség a síeléshez, vitesse fel magát akár 2200 m tengerszint feletti magasságba a Lomnici sedlora, és síeljen 5,5 km hosszú pályán akár hihetetlen 1300 méteren.

Ø (5km) Éjszakai szánkózás és síelés, sífutás és korcsolyázás vagy skijoring - izgalmas sízés ló után.

Sí központok


ØTátralomnic (Tatranská Lomnica) 800 m.
tengerszint feletti magasság. Két területet is kínál - Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) és Jamy

        Areál Kőpataki-tó (Skalnaté pleso) 1750 - 2200m pa legjobbak közé tartozik Szlovákiában: itt van a legmagasabban elhelyezett sí központ, amely a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) (2634 m) hegylábánál található. Két 'fekete' sípályája nem mindennapi élményt nyújt a legtapasztaltabb sízőknek is.

        amy (hófödte, éjszakai síelés is) kisebb sí központ, amely tagoltságával kellemes élményt nyújt a tapasztalt sízőknek is. Egész napos jegy (2006) - 640/380 Sk. 6 napos jegy (2006) - 3300/1980 Sk.

ØBachledi-völgy (Bachledova dolina) - Tavas (Jezersko) (hófödte) 1 160 m tengerszint feletti magasság - ideális hely családi síeléshez, négyféle sí fölvonót kínál kevésbé igényesek és igényesebb síelők számára. Sí robogókat is lehet kölcsönözni. A központban 8 sípálya található 480 m hosszútól 1830 méteresig és 3 sífutó pálya: Hrebeň 5 000 m, Jazero 8 000 m, Dolina 6 000 m. Egész napos jegy (2006) - 1700/1400 Sk !!!

ØZsgyár (Ždiar) - Strednica 900 m.n.m. - 10 km 900 m tengerszint feletti magasság - 10 km (hófödte, éjszakai síelés is) - főleg kezdőknek és kevésbé igényes sízőknek ajánlott és kisgyermekes családoknak. Található itt gyerek sí óvoda, sí iskola felnőtt kezdő síelőknek. A központnak 7 sí felvonója van. A maximális emelkedő 90 m. Egész napos jegy (2006) - 390/340 Sk a 6 napos jegy (2006) - 2280/1980 Sk.

Természeti látnivalók


ØTANAP (Tátrai Nemzeti Park) - a világ legkisebb hegyóriása. A környező területet több mint 600 km kijelölt magaslati turista ösvény keresztezi, és több mint 160 km hegyi biciklis útvonal, amelyek nehézségükkel különböznek egymástól az egészen extrémtől az egészen enyhéig, amelynek magassága elérheti a 2503 m tengerszint feletti magasságot. A kevésbé igényes látogatók elsétálhatnak az áttetsző tiszta vizű tátrai tavakhoz és vízesésekhez. 12 magaslati menedékház is kellemes pihenőt kínál ezeken az útvonalakon. A kalandvágyó és igényesebb látogatóknak hegymászás, skialpinizmus, paraglyding, rafting és sétarepülés áll rendelkezésükre.

ØPIENAP ((Pienyini Nemzeti Park) - felfedezhetik itt a nemzeti park gyönyörű természeti elrendezését a Dunajec vadvízi folyó óriási erejét és a rajta történő híres tutajozást.

ØNPSR (Szlovák Paradicsom Nemzeti Park) - Viszonylag kicsi, de gyönyörű természeti területen, rengeteg természeti érdekességgel találkozhat: beléphet a fényárnyak világába, szakadékokba, kanyonokba és barlangokba gyönyörű kilátással. A vízesések melletti szakadékok fölött létrán való áthaladás élménye felejthetetlen. Igazi természeti paradicsom.Barlangok


Ø Bélai-cseppkőbarlang (Beliansak jaskyňa), Vázseci-cseppkőbarlang (Važecká jaskyňa) - majdnem európai és világviszonylatban is egyedülállóak a szomszéd Gömör régióban található Dobsinai-jégbarlang (Dobšinská ľadová jaskyňa) és Martonházi-aragonitbarlang (Ochtinská aragonitová jaskyňa)..Lovaglás


Ø Šarpanec - pásztorszállás, Késmárk (Kéžmárk) - farm - relaxációs lovaglás, lovagló iskolaHorgászat


Ø Halastavak - Késmárk (Kéžmárk), Ménhárd (Vrbov) (ponty, harcsa, csuka, fogas, keszeg, angolna, gusa, amur), folyók - Poprad, Dunajec, Hornád és a BeláTermálfürdők egészéves nyitva tartással


ØMénhárd (Vrbov) - 7 medence maszírozó fürdőt is beleértve, ebből 3 gyermek, csúszdák. A medencékben lévő víz hőmérséklete 26-38 C. A vizet kétszer cserélik 24 óra alatt, a maszírozó medencében minden két órában. A termálvíz a mozgásszervi és idegrendszeri, légúti és szívérrendszeri betegségek kezelésére kiválóan alkalmas.

ØFelsőzúgó (Vyšné Ružbachy) - Felsőzúgó fürdő - 14 termál vízforrás tör fel itt a mélyből. Az erős gyógyító források kedvezően hatnak a szervezet teljes regenerációjára pszichikai és fizikai értelemben is. Helyi különlegesség a Kráter forrás. 20 méteres átmérőjével Szlovákiában a legnagyobb travertínó tó. A travertínóhoz egy újabb látnivaló társul - travertínó szobor kiállítás, amely a volt törési felületen található

ØAquaCity Poprád - 1300 m mélyről tör fel a forrás és a modern UV filter segítségével teljesen tiszta és csaknem klór mentes lesz a víz. A meleg víz és az ásványok gyógyító hatásai segítenek az idegrendszernek, vérkeringésnek és a csuklókban lévő fájdalom enyhítésében. 3 külső, 1 belső úszómedencét és 1 pezsgőfürdős székekkel és ágyakkal ellátott relaxációs medencét, gejzírt, vízi gombát, maszírozó fürdőt kínál. Található itt kryocentrum mínusz 200 C fokkal, életerős világ 6 aromaszaunával és hóbarlanggal. Hogyha szereti a magas adrenalin szintet a kínálatban találhatók olyan látványosságok, mint a tobogánok és igazi látványosságként itt van a black hole (fekete lyuk) örödögi utazás egy lézerekkel kivilágított alagútban, amely kellő energiát ad magának.

Kulturális - történeti műemlékek


ØSzepesi vár (Spišský hrad) - Európa egyik legnagyobb vára, sok hollywoodi film forgatásának volt a helyszíne

ØKésmárk (Kežmarok MPR) - gazdag történelmi város és Európában a népi kézműipar világhírű fesztiváljának a székhelye. A város régi terén tekintse meg a Késmárki várat, az evangélikus templomot, a Szent Kereszt székesegyházat, a reneszánsz haranglábat, a faszerkezetű templomot, a gimnáziumot, amelyben Európa egyik legnagyobb iskolai könyvtára található, a városházát, a múzeumot és a képtárat.

ØSzepesszombat (Spišská Sobota MPR) - történelmileg a legrégebbi és a legjelentősebb része Poprádnak. Az architektonikus művészeti-történelmi emlékek gyöngyszeme. Központja a középkori városi jelleg sértetlensége miatt MPR városai közé volt kihirdetve. A legértékesebb Szent György templomának belseje. Európában egyedülálló az itt található késő gótikus Szent György oltár, Lőcsei Pál mester 1516-os munkája.

Ø Lőcse (Levoča) - Szepesség történelmi központja, kulturális és történeti műemlékeivel Szlovákia legkiválóbb gyöngyszemei közé tartozik. A levelekben először 1249-ben említik meg. Itt található a világ legnagyobb gótikus oltára (Lőcsei Pál mester fő műve 10 más gótikus és reneszánsz oltárral együtt a Szent Jakab templomban). Neogótikus templom a Mária hegyen - Szlovákia legkiemelkedőbb zarándok helye.

Ø Podolín (Podolínec) - az egyik legrégebbi város Szepességen. 1412-ben már szabad királyi város volt. A piaristák temploma és kolostora 1615-ből, értékes falfestményekkel, emeletes, barokk stílusú.

Ø Alsólehnyic (Červený Kláštor) - Karthauzi kolostor (múzeum), Pienyini Nemzeti Park, tutajozás a Dunajec folyón

Ø Zsgyiar (Ždiar) - faházak, népművészet, népszokások, tradíciók, Népi

Népi építészet múzeuma (skanzen) : Ólubló (Stará Lubovňa), Perbenye (Pribylina), Zsgyiar (Ždiar), Osztornya (Ostruňa).Múzeumok :

Ø Késmárk - Lakáskultúra Múzeuma, Városi képtár
ØTátralomnic - TANAP Múzeum, Tátrai természeti kiállítás
ØZsgyiar - Néprajzi Múzeum
ØSzepesbéla - J. M. Petzval Múzeum
ØPoprad - Tátraalatti Múzeum, Fényképek Háza, Tátrai Képtár
ØFelsőzúgó - Természetes Szobor Múzeum (több mint 100 szobor travertínóból)


        Érintkezés : Športová 4, 059 52 Veľká Lomnica, Slovensko       Telefón: 00421 918 698 673
e-mail: penziontatras@penziontatras.sk